CLOSE

Novosti

Navigacija

Depresija

Što je depresija?

Sam naziv depresija dolazi od latinske riječi depressio (pritisnuti, utisnuti), i u psihijatriji ima značenje — potištenost, sniženo raspoloženje. Kada liječnici govore o depresiji, misle na niz srodnih psihofizičkih stanja koje karakteriziraju poremećaji raspoloženja, tj. afektivni poremećaji. Oni se prepoznaju kao sniženo raspoloženje, negativni osjećaji te crne misli. Prate ih i tjelesni znakovi poput umora, iscrpljenosti te poremećaja sna i apetita.

U pojavi depresije ulogu mogu imati geni, osobna povijest, okolinski stresori kao i biokemijski poremećaji. Medicinska istraživanja upućuju da depresija može biti povezana s disbalansom moždanih kemijskih prijenosnika nazvanih neurotransmitori.

Dijagnosticiranje

Za postavljanje dijagnoze velike depresivne epizode, najmanje 5 od sljedećih simptoma mora biti prisutno, gotovo svakog dana, kroz dva tjedna ili više, bez nekog drugog uzroka u zdravstvenom stanju.

Što treba znati o lijekovima za liječenje depresije — antidepresivima

U ljekarnama su dostupni deseci antidepresiva, koji su prema svome djelovanju svrstani u nekoliko glavnih skupina. Svima je zajedničko da pojačavaju djelovanje jedne ili više moždanih tvari, i tako “utažuju glad” živčanih stanica koje u svom funkcioniranju koriste te tvari (neurotransmitori).

  1. Antidepresivi NE djeluju odmah, poput aspirina ili sredstava za smirenje. Ovisno o obliku bolesti, potrebno je između jednog i šest tjedana da lijekovi dovedu do poboljšanja. Presudno je da se uzimaju neprekidno i uz potpuno pridržavanje uputa.
  2. Sve vrste antidepresiva podjednako uspješno suzbijaju simptome depresije kod gotovo 80 posto oboljelih. Kada se jedan lijek pokaže nedjelotvornim, liječnik može povisiti dozu istog lijeka, propisati drugi lijek (najčešće s drukčijim mehanizmom djelovanja), ili prvom lijeku dodati drugi lijek ili pak hormone štitnjače.
  3. Antidepresivi ne izazivaju ovisnost. Ako pacijent mora lijek uzimati dugoročno, to je zato što to zahtijeva priroda poremećaja, a ne zbog toga što lijek stvara ovisnost.
  4. Antidepresivi ne ometaju oboljelog u rješavanju problema u životu, ako problemi postoje. Dapače, osposobljavaju ga za njihovo rješavanje.
  5. Antidepresivi ne služe za “guranje” životnih problema “pod tepih”, niti za njihovo potiskivanje. Depresivnom je bolesniku upravo depresija najveći životni problem i prvi kojega treba riješiti.