CLOSE

Novosti

Navigacija

Najava izložbe i predstavljanje projekta povodom CreArt Europskog dana kreativnosti „Umjetnost kao terapija“ – Izložba će biti u Galeriji Karas od 16. do 22. ožujka 2021. Službeno predstavljanje projekta je u ponedjeljak 22. ožujka 2021. u 19 sati u Galeriji Karas.


U okviru EU projekta CreArt, HDLU će i ove godine obilježiti Europski dan kreativnosti izvedbom projekta „Umjetnost kao terapija“ uz izložbu u Galeriji Karas od 16. do 22. ožujka 2021. te službenim predstavljanjem rezultata projekta te prateće publikacije povodom dana kreativnosti u ponedjeljak 22. ožujka 2021. godine.


“Press doručak” konferenciju za medije koja će se održati u:

ponedjeljak, 22. ožujka u 11.00h,
u Galeriji Karas,
Ulica Kralja Zvonimira 58, Zagreb


Govornici na konferenciji bit će:
Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a;
Josip Zanki, dopredsjednik HDLU-a;
Slađana Ivezić, osnivačica udruge “Svitanje”;
Ivan Barun, voditelj projekta te doktor medicine;
Tara Beata Racz, voditeljica radionice te psihologica;
  na konferenciji će dostupni za izjave biti i svi voditelji radionica.

Konferencija je organizirana u skladu sa svim epidemiološkim standardima za zaštitu od koronavirusa.


„Od početka kulture umjetnost i vizualno izražavanje bili su dio našeg ljudskog iskustva, čemu svjedoče brojni pronalasci spiljskih slika i artefakata otkrivenih diljem svijeta. Jezik likovne umjetnosti – boje, oblici, mrlje, linije, prizori – govori nam na način kojim riječi ne mogu. Od najranijih dana likovnu smo umjetnost koristili kao moćno i učinkovito sredstvo komunikacije kojim smo se izražavali, izražavali osjećaje koje je teško ili nemoguće izraziti riječima, prikazivali apstraktne ideje. Neverbalnim jezikom likovnosti ona povezuje ono što je unutar nas – naše misli, emocije i opažanja – s vanjskim realitetom i našim životnim iskustvom. Likovna terapija koristi kreativni proces koji postoji u svakom pojedincu kako bi potaknuo rast, samoizražavanje, emocionalnu reparaciju, razrješavanje konflikta, davanje smisla životnim iskustvima te individuaciju.“
Ivan Barun , dr. med. mag. art., iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu

Tragom ovih nastojanja proveden je projekt „Umjetnost kao terapija“ Hrvatskog društva likovnih umjetnika kao nositelja projekta, u suradnji s partnerskim institucijama i udrugama: Udrugom Svitanje – Udrugom za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu i Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan“ u Zagrebu.

Ovaj papir prikazuje potpuni optimizam, prasak sreće, sunčanu svjetlost i eksploziju boja. Ovaj crtež simbolizira potpunu radost, na njemu nije ostalo ništa praznog crnog papira
Alcedonea, polaznica radionice

Voditelji projekta su Mercedes Bratoš, mag. art., i Ivan Barun, dr. med. mag. art., iz Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu, dok su kao voditelji radionica, uz voditelje projekta, u projektu sudjelovali i Tara Beata Racz, mag. psih., Koraljka Kovač, izv. prof. art., mag. art., s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu i Natalie Kasap Kozarac, mag. art., hrvatski umjetnici koji imaju edukaciju, iskustvo i senzibilitet u radu s osobama s mentalnim i psihičkim poteškoćama. Svaki od ovih umjetnika osmislio je i proveo likovno-terapijsku radionicu prema svom senzibilitetu te se ovim projektom, uz radove polaznika radionica, prezentira pristup i način rada njihovih voditelja.
Cilj projekta Umjetnost kao terapija kroz organizirane je kreativne i ekspresivne likovne radionice u sklopu navedenih udruga i institucija omogućiti njihovim polaznicima likovno i emocionalno izražavanje u strukturiranom i moderiranom kreativnom procesu.
 „Pojavilo se sunce u mojoj glavi, na tren jer sam bila sretna“
Valentina, polaznica radionice

„Crtanje me opušta, ne mislim na ništa drugo“
Damir

Detaljnije o EU projektu CreArt


CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine


Radno vrijeme izložbe:
utorak: 18 – 20 h,
srijeda – petak: 15 do 20h,
subota: 10 – 13,
nedjelja zatvoreno,
ponedjeljak: od 10 – 21h.

Adresa Galerije Karas: Ulica Kralja Zvonimira 58, Zagreb.
Fotografije: Juraj Vuglač