CLOSE

Dnevna bolnica za oboljele od demencija (PAM)

Dnevna bolnica za oboljele od demencija je osnovana s ciljem poboljšanja kvalitete života pacijenata i njihovih obitelji. Aktivnosti koje provodimo pomažu usporavanju bolesti, očuvanju kognitivnih, socijalnih i tjelesnih aktivnosti pacijenata te smanjenju obiteljskog stresa.

Program dnevne bolnice je usmjeren prevenciji, liječenju i rehabilitaciji oboljelih od demencije i članova njihovih obitelji.  Provodi se u grupi do dvadeset pacijenata, svakim radnim danom od 8-16 sati.

Program  dnevne bolnice provodi tim liječnika, radnih terapeuta, fizikalnih teraputa, socijalnih radnika i medicinskih sestara. Rad terapijsko-rehabilitacijskog tima temelji se na holističkom i individualnom pristupu uz farmakološku i nefarmakološke metode.

Nefarmakološke metode liječenja uključuju:

– vježbe poboljšanja mentalne kondicije (terapija smijehom, poticanje obnavljanja sretnih sjećanja, poticanje pisanja, čitanja, razgovaranja te bavljenja hobijima i pomaganja     drugima),
– multisenzorne terapije (muzikoterapija, aromaterapija),
– kreativne radionice (likovna, muzička, literarna),
– društvene igre
– tjelovježbu

Sudjelovanje obitelji/njegovatelja u programu dnevne bolnice počiva na psihoedukaciji i savjetovanju s timom koji čine liječnik, socijalni radnik i medicinska sestra, tri puta tjedno po šezdeset minuta. Prema procjeni stanja pacijenata tim uključuje pacijente u socioterapijske i individualne razgovore uz aktivnu suradnju obitelji u svim fazama liječenja; od dijagnostike i razumijevanja nastanka bolesti, do oblikovanju plana liječenja i psihosocijalne rehabilitacije (kroz edukativno-suportivne grupe i grupe samopomoći).

Pročitajte više o programu PAM koji je organiziran u okviru Dnevne bolnice za oboljele od demencija Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u Zagrebu.

Kontakt

01/3430 077 Naručite se ovdje

VODITELJ DNEVNE BOLNICE

prim. dr. sc. Paola Presečki, dr. med. specijalist psihijatar, subspecijalist biologijske psihijatrije tel: 01/3430 002

Glavna sestra dnevne bolnice

Jelena Milanović, bacc. med. techn. tel: 01/ 3430 077