CLOSE

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu – Škola nepušenja


Letak je preuzet sa mrežnih stranica

Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok”
Virovitičko – podravske županije
:

Izvor i više informacija na: http://www.zzjzvpz.hr/hr/sadrzaj/knjiznica/letci/hrvatski_dan_nepusenja.pdf


OBAVIJEST

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije program Dnevne bolnice za ovisnost o duhanu odvija se online.

Svjesni smo da u novonastalim okolnostima mnogi izbjegavaju bolnice, gužve, zatvorene prostore, javni prijevoz… Stoga smo cjelokupni program Dnevne bolnice za ovisnost o duhanu prilagodili online načinu rada i postigli jednaku uspješnost!

Sve što trebate imati jest neometan pristup internetu, a mi ćemo Vas provesti kroz ostatak procesa, koji je vrlo jednostavan i ne zahtjeva nikakvo informatičko predznanje. Programu ćete prisustvovati iz udobnosti vlastitog doma.

Program se održava u jutarnjim satima u trajanju od mjesec dana, bazira se na multidisciplinarnom pristupu i grupnom radu, a prema potrebi pruža se dodatan individualni i farmakoterapijski suport. Povremena potvrda nepušenja („alkotest za pušače“) odvija se u kontroliranim uvjetima. Osnovne pretpostavke liječenja jednake su onima prilikom liječenja uživo.

Danas znamo da su pušači u nepovoljnijoj poziciji od nepušača u kontekstu COVID-19 bolesti, stoga je važno dodatno podržati svakog pušača u nastojanju da prestane pušiti!

Kontaktirajte nas na 01/3430-102, 01/3430-165 ili irojnicpalavra@gmail.com.


Autorica loga: Hana Lukas Midžić, akademska kiparica

Epidemija pušenja duhana jedna je od najvećih javnozdravstvenih prijetnji s kojima je čovječanstvo ikada bilo suočeno. Pušenje se smatra vodećim uzrokom smrtnosti u svijetu koji bi se mogao prevenirati, uz povišeni krvni tlak i pretilost. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako duhan svake godine ubije oko šest milijuna ljudi, odnosno, jednu osobu svakih šest sekundi. Jedna od deset smrti odraslih osoba može se povezati s izravnom ili neizravnom izloženošću duhanskom dimu.

Među 4000 kemikalija koje su sastojci duhanskog dima za više od 70 je dokazano da imaju karcinogeno djelovanje (katran). Podražajno, toksično, psihoaktivno, termičko i na razvoj ovisnosti modificirajuće djelovanje dokazano je u daljnjih 250 supstanci. Nikotin iz duhanskog dima osnovna je tvar koja izaziva ovisnost, a zbog svoje se toksičnosti u prošlosti rabio kao insekticid.

Pušenje u prosjeku skraćuje život za 10 godina, ne pošteđujući praktički nijedan organski sustav. Pušenje povećava rizik od razvoja ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog infarkta, karcinoma raznih lokalizacija, leukemija, astme, kroničnog bronhitisa i emfizema (kronične opstruktivne bolesti pluća, KOPB), oštećenja zubnog mesa i zuba, katarakte, dijabetesa tipa 2, pa čak i demencije… Psihički komorbiditet, pušenje u trudnoći i pasivno pušenje dodatne su teme od općeg interesa.

Ovisnost o duhanu vrlo je snažna ovisnost. S. M. Stahl navodi kako je vjerojatnost da će osoba postati ovisna, nakon što je bar jednom probala određenu psihoaktivnu tvar 32% za duhan, što je više od bilo koje druge psihoaktivne tvari. Koliko je teško prestati pušiti zna vjerojatno svaki pušač. Istraživanja pokazuju da konačnom prestanku pušenja prethodi puno neuspješnih pokušaja (do nedavno se smatralo da ih bude desetak, a nedavna istraživanja pokazuju da ih bude i tridesetak). Dobro je što se sa svakim pokušajem prestanka vjerojatnost trajne apstinencije povećava. Na koncu, ne treba zaboraviti, definicija svake ovisnosti je ista – radi se o kroničnoj recidivirajućoj bolesti, stoga recidive ne treba doživljavati kao poraz već kao dio putovanja k oporavku.

Prema rezultatima istraživanja Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar provedenom 2015. godine na reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske u dobi između 15 i 64 godine (N=4992), duhan je pušilo 35.4% odraslih (37.7% muškaraca i 33% žena), što ovu ovisnost svrstava u sam vrh medicinsko-psihijatrijske problematike. Pa ipak, unatoč tome, ili možda baš zbog toga, ovisnost o duhanu se nerijetko banalizira i marginalizira.

Naša dnevna bolnica za ovisnost o duhanu otvorena je za sve kojima je potrebna pomoć i podrška u prestanku pušenja. Potrebno je javiti se na indikacijski razgovor s uputnicom liječnika obiteljske medicine prema terminu koji će izdati bolnička jedinica centralnog naručivanja. Potom slijedi uključivanje u program dnevne bolnice u trajanju od tri do četiri tjedna. Dnevna bolnica koncipirana je na način da bolesnike priprema za prestanak pušenja, te ih se prati u trenutku prestanka i uspostave rane apstinencije. Po završetku programa predviđaju se redovite grupe podrške u unaprijed definiranim intervalima te ambulantno praćenje. Programi su prilagođeni potrebama polaznika, te razlikujemo grupe za izvanbolničke i bolničke pacijente.

Aktivnosti dnevne bolnice su:

 • -Psihoedukacija (predavanja, radionice, vježbe)
 • -Grupni psihoterapijski rad
 • -Grupe podrške sa starijim apstinentima
 • -Individualni razgovori sa terapeutom
 • -Uključenje obitelji u proces uspostave i održavanja apstinencije
 • -Tehnike relaksacije – progresivna mišićna relaksacija
 • -Socioterapijske aktivnosti (izleti, sportske aktivnosti, kreativne radionice, filmovi), aktivnosti terapijske zajednice
 • -Farmakoterapijski suport
 • -Vađenje rutinskih laboratorijskih pretraga, mjerenje razine karboksihemoglobina i ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku, testiranje na prisutnost kotinina u urinu, redovito praćenje vrijednosti krvnog tlaka i pulsa
 • -Aktivnosti evaluacije programa
 • -Ostale pretrage, pregledi i aktivnosti po potrebi

Tim dnevne bolnice čine:

 • – Psihijatri
 • – Prvostupnici sestrinstva 
 • – Socijalni pedagog
 • – Radni terapeut
 • – Psiholog
 • – Nutricionist
 • – Internist (Klinika za plućne bolesti Jordanovac – KBC Zagreb)

Niste sigurni trebate li prestati pušiti? Evo koji su benefiti takve odluke:

20 min od prestanka pušenja pada broj otkucaja srca i krvni tlak
12 h od prestanka pušenja razina ugljičnog monoksida (CO) u krvi pada na normalnu razinu
2-12 tj. od prestanka pušenja cirkulacija se popravlja, plućna funkcija raste
1-9 mj. od prestanka pušenja smanjuje se kašalj i zaduha
1 g. od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca je otprilike pola onoga kod pušača
5 do 15 g. od prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjen je na razinu onoga kod nepušača
10 g. od prestanka pušenja rizik od raka pluća pada na otprilike pola rizika kod pušača, smanjuje se rizik raka usne šupljine, grla, jednjaka, mjehura, vrata maternice i gušterače
15 g. od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca jednak je onome nepušača
Uvijek: dodavanje godina životu i života godinama, ušteda u vremenu i novcu, osnaživanje socijalne podrške i otklanjanje stigme, dobar primjer drugima, neugrožavanje tuđeg zdravlja, ekološki prihvatljivije ponašanje

Nemojte čekati, ranija intervencija obično znači brži i bolji oporavak!

Dodatne informacije možete dobiti na 01/3430 102 ili irena.rojnic@pbsvi.hr


Informativni letak možete preuzeti OVDJE.

Kontakt

01/3430 102 Naručite se ovdje

Voditelj dnevne bolnice

dr. sc. Davor Bodor, dr. med. specijalist psihijatar, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti tel: 01/3430 101

PSIHIJATAR

Jadranka Hübler, dr. med. specijalist psihijatar, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti tel: 01/3430 076

PSIHIJATAR

Irena Rojnić Palavra, dr. med. specijalist psihijatar, univ. mag. admin. sanit. tel: 01/3430 165

Socijalni pedagog

Rakić Ana, mag. paed. soc. tel: 01/3430 187

Glavna sestra dnevne bolnice

Kristina Vutmej, mag.med.techn. tel: 01/3430 102 (utorak i četvrtak, 13 – 15 h)

GLAVNA SESTRA DNEVNE BOLNICE

Julijana Pravdić, bacc. med. techn. tel: tel: 01/3430 102 (utorak i četvrtak, 13 – 15 h)