Uncategorized

Srijeda, 17.05.2023.

17. svibanj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se svakog 17. svibnja u godini, na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.
Kao pripadnici društvene skupine koju se obično promatra kao manjinsku, LGBTIQ+ osobe svakodnevno su izložene predrasudama, diskriminaciji, a nerijetko su i žrtve psihičkog, fizičkog, seksualnog ili ekonomskog nasilja. Okruženje u kojem žive kroz različite mehanizme stvara i akumulira stresore s kojima se te osobe kontinuirano susreću. Manjinski stres može značajno utjecati na narušavanje mentalnog zdravlja i kvalitete života.
Prema podacima istraživanja Europske agencije za temeljna prava (FRA) iz 2020. godine u kojem je ispitano 140 000 osoba iz 30 europskih zemalja među kojima je i naša zemlja, 43% LGBTIQ+ sugrađana i sugrađanki izbjegava određene lokacije zbog straha od homofobnih i transfobnih napada. Da su bili zlostavljani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u 2019. godini izjavilo ih je 38% dok je 13% naših sugrađanki i sugrađana od 2015. do 2020. bilo žrtvom homofobnog ili transfobnog napada. Barem u jednom području života 43% osoba osjetilo se diskriminirano u 2019. godini. Slijedom toga tek je 27% LGBTIQ+ sugrađana i sugrađanki odgovorilo da su otvoreni oko svoje seksualnosti, dok je europski prosjek 47%.
Otvaranjem ovih tema, razumijevanjem uloge i odgovornosti društva te podrškom našim sugrađankama i sugrađanima zajedno možemo značajno doprinijeti smanjenju stigme, diskriminacije te posljedičnog manjinskog stresa.

Želimo svijet u različitim bojama!

Izvori: Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske
https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2020-lgbti-equality-1_en.pdf

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje