CLOSE

Novosti

Navigacija

Stručno povjerenstvo Muzeja za suvremenu umjetnost i Gradskoga ureda za kulturu Grada Zagreba donijelo je odluku o dobitnicima natječaja Nagrada za najbolje zagrebačke projekte 2020. godine te je projektu “Biblioterapija – priče koje liječe” dodijelilo drugu nagradu.

Biblioterapijske su radionice bile sastavljene od članova Kluba Zajedno Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan te svih onih kojima je u doba najvećega širenja epidemije bila potrebna pomoć, a temeljile su se na zajedničkom čitanju književnih tekstova te biblioterapijskom razgovoru o pročitanom s ciljem samoaktualizacije, olakšanja duševne boli uzrokovane izolacijom te jačanja grupne kohezije. Susreti su održani preko Skypea, a tematizirane su priče dostupne na mrežnim stranicama Centra za kulturu Trešnjevka u formi zvučnih zapisa te na Facebook stranici Centra.

Autori projekta su Višnja Gašparin, Kristina Habuš i Davor Piskač koji su inovativnim pristupom uporabili terapijsku moć književnosti na jednostavan, funkcionalan i vrlo zanimljiv način. Projekt je nastavljen i nakon popuštanja mjera za što se posebno založila Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka.