Događanja

Srijeda, 12.06.2024.

23. međunarodni ISPS kongres Potrebama prilagođeno liječenje psihoza – snaga ljudske interakcije, Espoo, Finska, 5. – 8. lipnja 2024.

U Espoou pored Helsinkija u Finskoj održan je od 5. do 8. lipnja 2024. g. 23. međunarodni ISPS (The Intenational Society for Psychological and Social Approaces to Psychosis) kongres pod nazivom Potrebama prilagođeno liječenje psihoza – snaga ljudske interakcije.
Uz kliničare različitih profesija sudjelovali su i stručnjaci po iskustvu, odnosno osobe s iskustvom psihoze, te članovi obitelji koji skrbe za oboljele.


Naglasak na ISPS kongresima uvijek je na razvijanju psiholoških i socijalnih pristupa u liječenju osoba sa psihotičnim poremećajima. Neki od predavača vodeći su stručnjaci na polju psihoterapijskih metoda u liječenju psihoza i rane intervencije: https://confedent.eventsair.com/isps-2024/plenary-speakers
Klinika za psihijatriju Sveti Ivan desetljećima razvija sveobuhvatan pristup liječenju psihoza, osobito kroz prizmu psihodinamskog razumijevanja i liječenja. Važan sastavni dio takvog pristupa čini grupna analitička psihoterapija prilagođena osobama sa psihozom.


U sklopu 23. ISPS kongresa održan je Simpozij Grupno analitički pristup u liječenju osoba sa psihozom i članova njihovih obitelji na kojem su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske. Prof. dr. sc. Ivan Urlić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu) uvodno je predstavio primjenu grupno analitičkih principa kod osoba sa psihozom, a nastavili su psihijatri naše Klinike: doc. prim. dr. sc. Branka Restek-Petrović održala je predavanje o prilagodbi grupno analitičke tehnike kod dugotrajnih ambulantnih grupa osoba sa psihozom, prim. dr. Nina Mayer o specifičnostima grupne psihoterapije u bolničkom settingu, a doc. prim. dr. sc. Majda Grah o grupno analitičkom pristupu u radu s članovima obitelji osoba sa psihozom. Izlaganja su se referirala i na iskustva programa RIPEPP (Rana intervencija kod prvih epizoda psihotičnih poremećaja) koji je nastao i provodi se u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan 19 godina.
Simpozij je bio dobro posjećen i nakon predavanja razvila se zanimljiva rasprava.
Pročitajte više na:


Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content