Događanja

Petak, 26.01.2024.

U Klinici za psihijatriju Sveti Ivan je obilježen  „Dan crvenih haljina“ – 02.02.2024. god.

Danas, 02.02.2024. godine, u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan je obilježen  „Dan crvenih haljina“.

Neurologinja Sandra Zečević Penić, dr. med., spec. održala je predavanje na temu „Moždani udar kod žena, zašto podizati svijest o tome?“. Neurologinja Ivana Čajić, dr. med., spec. održala je predavanje na temu „Psihički poremećaji i epilepsija nakon moždanog udara“. Također bilo je izloženo „Iskustvo pacijentice nakon preboljenog moždanog udara“.

Program je završen prigodnom plesnom točkom magistre socijalnog rada Irene Botički, mag.act.soc. i partnera pod simboličnim nazivom „Plesom protiv moždanog udara? Možemo!!“.2004. godine American Heart Association (AHA) se suočila sa izazovom. Naime, kardiovaskularne bolesti su svake godine u Sjedinjenim Državama odnosile živote previše žena, no žene nisu obraćale pozornost. Kako bi podigla svijest o srčanim bolestima i moždanom udaru kao jednim od vodećih ubojica žena, AHA je pokrenula Go Red For Women kampanju; strastvenu, emocionalnu, društvenu inicijativu osmišljenu da osnaži žene da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem srca i mozga.

Sada je Go Red For Women daleko izvan granica SAD-a. Žene diljem svijeta ujedinjuju se protiv bolesti srca, dijele svoje priče kako bi podigle svijest o ovom ubojici broj 1 i educirale obitelj i prijatelje o znakovima i simptomima te čimbenicima rizika za zaštitu ženskih srca i mozga.

U više od 50 zemalja, Go Red For Women je postao globalni fenomen. U Hrvatskoj  je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljina“ (#nosicrveno) posvećenu borbi protiv moždanog udara a obilježava se prvi petak u veljači te će ove godine to biti 02. veljače.

Od #nosicrveno  stručnih skupova, modnih revija, zdravstvenih pregleda i edukacijski promotivnih kampanja, ova kampanja pomaže ženama poboljšati svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji. 

Žene kroz život prolaze kroz jedinstvene životne faze, kao što su trudnoća i menopauza, koje ih mogu izložiti povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Dodatni čimbenici rizika uključuju i uzimanje oralnih kontraceptiva, preeklampsija, uzimanje hormonske nadomjesne terapije, migrena sa aurom te fibrilacija atrija. Na Dan crvenih haljina cilj je podići glas i svijest noseći crveno, potaknuti izgradnju zdravih navika i učenje vještina spašavanja života, potaknuti žene  da se brinu o svom zdravlju ali i stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu muškarce. 

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti ali i upozorenja.  Stoga dragi naši pacijenti, drage žene, dragi sugrađani, odjenite nešto crveno i poslušajte poruke kampanje te nam na taj način pružite podršku.


Znakovi i simptomi moždanog udara:

  1. Iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela
  2. Iznenadna zbunjenost, problemi s govorom ili razumijevanjem
  3. Iznenadni problemi s vidom ili zamagljen vid na jedno ili oba oka
  4. Iznenadni problemi s hodanjem, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  5. Iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka


Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje