Uncategorized

Utorak, 04.07.2023.

Drugi krug razmjena mladih psihijatara Svjetskog psihijatrijskog udruženja u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan pod okriljem Svjetskog psihijatrijskog udruženja

Sekcija mladih psihijatara Svjetskog psihijatrijskog udruženja je 2021. pokrenula program razmjene mladih psihijatara. Program omogućava članovima Sekcije, odnosno, specijalizantima psihijatrije te dječje i adolescentne psihijatrije i specijalistima do sedam godina specijalističkog staža natjecanje za razmjenu na lokaciju po izboru. Klinika za psihijatriju Sveti Ivan prošle je godine sudjelovala u prvom krugu razmjena te ugostila doktoricu iz Grčke te doktora iz Sjeverne Makedonije.

Voditelj razmjena je prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med. Predstojnik Klinike za psihijatriju Sveti Ivan i WPA representative of Zone 9 – Central Europe dok je koordinatorica razmjene Lucija Šenjug Mance, dr.med, specijalizantica Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

2022.g Klinika za psihijatriju Sveti Ivan primila je preko 70 prijava iz cijeloga svijeta na 2. krug razmjene te je nakon duge i pažljive selekcije odabrala 3 kandidata koji su slijedećim redom stigli na razmjenu:

 dr.Emna Bergaoui iz Tunisa u razdoblju od 04.06. do 17.06.2023.

 dr. Kithiely Kerleia Salva iz Brazila od 19.06. do 02.07.2023.

i dr. Dipesh Bhattarai iz Nepala od 21.06. do 06.07.2023. godine.

Iskustvo doktorice Emne Bergaoui

Kolegica jesudjelovala kao promatrač u radu Klinike, bolničkih i ambulantnih jedinica te u svakodnevnim sastancima osoblja. Najveći dio razmjene provela je u Dnevnoj bolnici za poremećaje hranjenja te sudjelovala u ambulantnim pregledima pacijenata koji boluju od poremećaja hranjenja. Ostatak razmjene provodi u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za liječenje transkranijalnom magnetskom stimulacijom (TMS) psihijatrijskih bolesti i komorbiditeta, u Zavodu za ovisnosti  gdje sudjeluje kao promatrač te uči o liječenju ovisnosti o alkoholu, kockanju, videoigrama te pušenju. Aktivno je sudjelovala vodeći razgovore s pacijentima na Odjelu za psihoterapijsko liječenje afektivnih i anksioznih poremećaja. Također sudjelovala je u psihoterapijskom, radnoterapijskom i socioterapijskom radu Odjela za biološko i socioterapijsko liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja te poremećaja ličnosti, promatrala rad u hitnoj prijemnoj ambulanti a posjetila je i sve ostale Odjele i Zavode Klinike. Dr.Emna bila je izuzetno motivirana i zainteresirana za proučavanje rada Klinike te se nadamo kako će joj ovo iskustvo pridonijeti u daljnjem profesionalnom radu. Video možete pogledati ovdje.

Tijek razmjene dr. Kithiely Kerleia Salva i dr. Dipesh Bhattarai

Kolege su veći dio razmjene zajednički prolazili kroz Zavode i Odjele Klinike te su tijekom tog razdoblja sudjelovali u dnevnim sastancima osoblja i svakodnevnom radu liječnika ove Klinike. Sudjelovali su u terapijskim skupinama pacijenata i njihovih obitelji u sljedećim dnevnim bolnicama: DB za ovisnosti (skupine za alkohol i droge, duhan, kockanje, internet i videoigre), Psihotične poremećaje, grupe art terapije, DB za poremećaje hranjenja. Promatrali su rad Odjela za liječenje afektivnih, anksioznih i disocijativnih poremećaja te poremećaja ličnosti. Posjetili su kao promatrači Odjel za alkoholizam i druge ovisnosti kao i muški dio Zavoda za integrativnu psihijatriju. Sudjelovali su u procesima mapiranja novih pacijenata na TMS odjelu i terapijama s rTMS-om i dubokim TMS-om. Tijekom svoje razmjene liječnici su bili aktivni i zainteresirani te uspješno završili razmjenu. Video možete pogledati ovdje.

Svi članovi Sekcije mladih psihijatara Svjetskog psihijatrijskog udruženja imaju pravo prijaviti se na Svjetski program razmjene. Detaljne informacije o tome što je potrebno za članstvo u Sekciji i koje korake treba poduzeti dostupne su na stranici: https://www.wpanet.org/early-career-psychiatrists/

Više o programu razmjene dostupno je na stranici: https://worldpsychiatryexchangeprogram.wordpress.com/guidelines-and-faqs/
Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content