Neurološka služba

Neurofeedback

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije.

Neurofeedback

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga    (EEG-a) i davanju povratne informacije. Neki poremećaji povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti ’’loše’’obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje, te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:

  • poremećaja pažnje/hiperaktivnog poremećaja (ADHD)
  • poremećaja raspoloženja (depresije)
  • poremećaja spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja)
  • tjeskobe i različitih strahova
  • stresa i otklanjanja posljedica stresa
  • loše koncentracije
  • poteškoća u učenju
  • glavobolja i migrena.

Moždani valovi su temelj svega što naš mozak radi. Oni su rezultat elektromagnetskih signala koje ljudski mozak neprestano proizvodi. EEG je mjerni instrument kojim mjerimo različite tipove moždanih valova koji stvaraju neku ritmičku aktivnost mozga.

Neurofeeedback koristi snagu suvremene tehnologije kako bi uhvatio i analizirao aktivnosti moždanih valova i pretvara ih u korisne informacije o tome kako vaš mozak funkcionira. Koristeći neinvanzivne tehnike EEG-a za mjerenje moždanih valova, pomoću NF-a, mozak se može ”vidjeti u ogledalu” S tim informacijama, on može uspostaviti ponovnu bolju regulaciju s ciljem poboljšanja svojeg funkcioniranja.

Iako je tehnologija vrlo sofisticirana, sam postupak neurofeedbacka je izuzetno jednostavan, bezbolan i neinvanzivan.

To je znanstveno dokazan način kojim se poboljšava  način funkcioniranja mozga kroz intenzivan trening mozga.

NF – om učite pospješivati moždanu aktivnost na isti način kao što učite i svaku drugu vještinu- preko povratne informacije (feedbacka) i ponavljanja. Tako će svakih pola sekunde tijekom treninga, sofisticirana tehnologija zabilježiti trenutno funkcioniranje mozga i to usporediti s postavljenim ciljem, te ako je „dobro“ odrađeno, mozak će biti nagrađen ili nagrade uopće neće biti kada se mozak „ne trudi“ približiti se zadanom cilju! No iako zvuči komplicirano, to zapravo  nije. Postupak je vrlo jednostavan, zadatak  klijenta je da bude  opušten i da uživa gledajući ekran, a mozak za to vrijeme odrađuje trening!

Ova metoda je dostupna svima koji mogu sjediti pred ekranom i gledati što im je zanimljivo u trajanju od 30 minuta! Ono što je svakako potrebno je dosljedost u dolasku na treninge, što znači, minimalno 2x tjedno kroz slijedećih 10 tjedana (20x). Ako to možete,  zadovoljili ste sve uvjete.

Važno je razumjeti da Neurofeedback procjena NIJE isto što i “klinički EEG”, koji se koristi u svrhe medicinske dijagnoze (za epilepsiju ili za određivanje neke ozbiljne moždane patologije, kao što je tumor). Neurofeedback sistem bilježi način na koji moždani valovi funkcioniraju kod određene osobe. Nije namijenjen niti ga koristimo za medicinsko dijagnosticiranje.

NFB terapeut određuje protokol koji će se primjeniti kod svakog pojedinaca individualno obzirom na simptome koji se pojavljuju, stoga je vrlo važno da se uspostavi dobra suradnja i komunikacija s terapeutom kako bi se simptomi što bolje pratili.

KONTAKT: 01/3430 119

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content