Događanja

Petak, 04.11.2022.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti i dani otvorenih vrata u Dnevnim bolnicama za ovisnosti Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

Dani otvorenih vrata Dnevnih bolnica za ovisnosti……saznajte više

Drage kolegice i dragi kolege,

pred nama je Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti koji se tradicionalno održava od 15. studenog do 15. prosinca u godini s ciljem podizanja svijesti o posljedicama uporabe različitih sredstava ovisnosti i ovisničkih ponašanja. Prema aktualnim pokazateljima naša se država ne može pohvaliti dobrim rezultatima na području ovisnosti. Zahvaćene su sve dobne skupine od adolescenata do starije životne dobi. Prema istraživanjima iz 2019. godine u višestrukom je porastu uporaba kanabisa i stimulansa u mlađoj odrasloj dobi, a posebice nas zabrinjava sve veća uporaba sredstava ovisnosti kao i kockanja, klađenja te igranja videoigara kod djece i mladih. Od 2020. godine pandemija nam je donijela nove izazove na području mentalnog zdravlja, pa tako i na području ovisnosti. Na svim razinama zdravstvenog sustava suočeni smo sa sve većom potrebom naših pacijenata za potporom, psihoterapijom ili drugim vidovima pomoći u suočavanju s brojnim stresorima.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti organizira se i u svrhu povezivanja različitih dionika u zdravstvu kako bi kroz učinkovitiju i usklađeniju suradnju doprinijeli  što ranijem prepoznavanju problema ovisnosti i pravovremenom upućivanju stručnim službama.

Dnevna bolnica za ovisnosti Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba organizira predavanja za liječnike/ce obiteljske medicine.

Predavanja će biti bodovana sukladno Pravilniku Hrvatske liječničke komore. Djelatnici Klinike za psihijatriju Sveti Ivan stručnjaci/kinje uži specijalisti/ce iz područja psihijatrije ovisnosti održat će seriju online predavanja na temu ovisnosti.


Planirani raspored predavanja:

16. 11. 2022., od 16:00 do 17:00dr. sc. Davor Bodor, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnostiOvisnost o kockanju u Hrvatskoj – aktualni društveni kontekst
23. 11. 2022., od 16:00 do 17:00Irena Rojnić Palavra, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnostiSuvremeni pristup liječenju ovisnosti o duhanu  
30. 11. 2022. od 16:00 do 17:00Jadranka Hübler, dr. med., spec. psihijatrije, uži specijalist alkoholizma i drugih ovisnostiNovi trendovi kod uporabe droga  

Molimo sve zainteresirane liječnike obiteljske medicine da se do 11. studenoga 2022. g. prijave za sudjelovanje e-mail adresu: predavanja.ovisnost@pbsvi.hr.

Obvezno je potrebno dostaviti ime i prezime, e-mail adresu, OIB i naziv ustanove zaposlenja te naziv predavanja za koje se prijavljujete. Prisutni sudionici na predavanjima ostvariti će bodove sukladno Pravilniku HLK.

Neposredno pred svako predavanje prijavljeni sudionici će dobiti poveznicu za uključivanje na predavanje putem platforme ZOOM. Nakon uključivanja na predavanje potrebno je upisati svoje ime i prezime kako bi se mogli evidentirati svi polaznici, a za potrebe dobivanja bodova HLK.

S poštovanjem,

Voditelj Dnevne bolnice za ovisnosti  Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

Dr. sc. Davor Bodor, dr. med. 

 Predstojnik Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

Prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med.

Ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

 Doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, dr. med.

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content