Događanja

Petak, 19.03.2021.

Najava izložbe i predstavljanje projekta povodom CreArt Europskog dana kreativnosti „Umjetnost kao terapija“ – Izložba će biti u Galeriji Karas od 16. do 22. ožujka 2021. Službeno predstavljanje projekta je u ponedjeljak 22. ožujka 2021. u 19 sati u Galeriji Karas.

U okviru EU projekta CreArt, HDLU će i ove godine obilježiti Europski dan kreativnosti izvedbom projekta „Umjetnost kao terapija“ uz izložbu u Galeriji Karas od 16. do 22. ožujka 2021. te službenim predstavljanjem rezultata projekta te prateće publikacije povodom dana kreativnosti u ponedjeljak 22. ožujka 2021. godine.

“Press doručak” konferenciju za medije koja će se održati u:

ponedjeljak, 22. ožujka u 11.00h,
u Galeriji Karas,
Ulica Kralja Zvonimira 58, Zagreb


Govornici na konferenciji bit će:
Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a;
Josip Zanki, dopredsjednik HDLU-a;
Slađana Ivezić, osnivačica udruge “Svitanje”;
Ivan Barun, voditelj projekta te doktor medicine;
Tara Beata Racz, voditeljica radionice te psihologica;
  na konferenciji će dostupni za izjave biti i svi voditelji radionica.

Konferencija je organizirana u skladu sa svim epidemiološkim standardima za zaštitu od koronavirusa.


„Od početka kulture umjetnost i vizualno izražavanje bili su dio našeg ljudskog iskustva, čemu svjedoče brojni pronalasci spiljskih slika i artefakata otkrivenih diljem svijeta. Jezik likovne umjetnosti – boje, oblici, mrlje, linije, prizori – govori nam na način kojim riječi ne mogu. Od najranijih dana likovnu smo umjetnost koristili kao moćno i učinkovito sredstvo komunikacije kojim smo se izražavali, izražavali osjećaje koje je teško ili nemoguće izraziti riječima, prikazivali apstraktne ideje. Neverbalnim jezikom likovnosti ona povezuje ono što je unutar nas – naše misli, emocije i opažanja – s vanjskim realitetom i našim životnim iskustvom. Likovna terapija koristi kreativni proces koji postoji u svakom pojedincu kako bi potaknuo rast, samoizražavanje, emocionalnu reparaciju, razrješavanje konflikta, davanje smisla životnim iskustvima te individuaciju.“
Ivan Barun , dr. med. mag. art., iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu

Tragom ovih nastojanja proveden je projekt „Umjetnost kao terapija“Hrvatskog društva likovnih umjetnika kao nositelja projekta, u suradnji s partnerskim institucijama i udrugama: Udrugom Svitanje – Udrugom za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu i Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan“ u Zagrebu.

Ovaj papir prikazuje potpuni optimizam, prasak sreće, sunčanu svjetlost i eksploziju boja. Ovaj crtež simbolizira potpunu radost, na njemu nije ostalo ništa praznog crnog papira
Alcedonea, polaznica radionice

Voditelji projekta su Mercedes Bratoš, mag. art., i Ivan Barun, dr. med. mag. art., iz Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu, dok su kao voditelji radionica, uz voditelje projekta, u projektu sudjelovali i Tara Beata Racz, mag. psih., Koraljka Kovač, izv. prof. art., mag. art., s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu i Natalie Kasap Kozarac, mag. art., hrvatski umjetnici koji imaju edukaciju, iskustvo i senzibilitet u radu s osobama s mentalnim i psihičkim poteškoćama. Svaki od ovih umjetnika osmislio je i proveo likovno-terapijsku radionicu prema svom senzibilitetu te se ovim projektom, uz radove polaznika radionica, prezentira pristup i način rada njihovih voditelja.
Cilj projekta Umjetnost kao terapija kroz organizirane je kreativne i ekspresivne likovne radionice u sklopu navedenih udruga i institucija omogućiti njihovim polaznicima likovno i emocionalno izražavanje u strukturiranom i moderiranom kreativnom procesu.
 „Pojavilo se sunce u mojoj glavi, na tren jer sam bila sretna“
Valentina, polaznica radionice

„Crtanje me opušta, ne mislim na ništa drugo“
Damir

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content