Događanja

Petak, 11.11.2022.

SIMPOZIJ – “Poremećaji ličnosti u kliničkoj praksi”, Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Jankomir 11, Zagreb, 2. – 3. prosinca 2022. god.


Poštovane kolegice i kolege,


Hrvatsko društvo za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja Hrvatskog liječničkog zbora, Klinika za psihijatriju Sveti Ivan – Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja, te Institut za grupnu analizu organiziraju simpozij „Poremećaji ličnosti u kliničkoj praksi“ koji će se održati 2. i 3. prosinca 2022. g. u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, Jankomir 11, Zagreb.

Pacijenti s poremećajima ličnosti sve su zastupljeniji u našim psihijatrijskim ambulantama bolničkim odjelima i dnevnobolničkim programima. Liječenje pacijenata s poremećajima ličnosti, divergentnih po svojim psihološkim karakteristikama, simptomima i manifestacijama na planu ponašanja zahtjevan je zadatak. Na akutnim, pretežito biologijski usmjerenim odjelima i psihijatrijskim službama psihofarmakološka terapija uz uobičajene hospitalne psihosocijalne intervencije najčešće nije dovoljna za trajniji pomak kod pacijenata s poremećajima ličnosti. Na psihoterapijskim odjelima nije dovoljno imati na raspolaganju educirane psihoterapeute iz jedne od dokazano efikasnih terapijskih tehnika nego je potrebno adekvatno educirati i kompletno stručno osoblje koje s njima radi i participira u programima. Dodatni otežavajući element u učinkovitom tretmanu poremećaja ličnosti je kontratransferni. Emocionalne reakcije osoblja na specifičan način na koji ovi pacijenti uspostavljaju terapijski odnos, teško je izdržati i transformirati u terapijske intervencije bez edukacije, kontinuirane prorade i podrške unutar terapijskog procesa. Terapijski neuspjeh rađa terapijski pesimizam, odgovornost se nerijetko projicira na „nekorigibilni karakter“ pacijenta, patologiju obitelji pacijenta pa i na širi društveni kontekst, ponekad i do razine stigmatizacije i odbacivanja.

Simpozij „Poremećaji ličnosti u kliničkoj praksi“ ponudit će osim teorijskih i evidence-based terapijskih aspekata rada s oboljelima od poremećaja ličnosti te obrade problematike komorbiditeta i primjere iz kliničke prakse. Nadamo se da će nas prostor za izmjenu iskustava i diskusiju u grupi te na okruglom stolu približiti konceptualizaciji realnih smjernica za našu buduću praksu. Simpozij je popraćen i knjigom „Poremećaji ličnosti u kliničkoj praksi“ u izdanju Medicinske
naklade koja će biti uključena u kotizaciju.

S poštovanjem,


Predsjednica Hrvatskog društva za psihoterapiju, psihosocijalne metode
i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja HLZ-a:

Doc. prim. dr. sc. Branka Restek-Petrović, dr. med.


Predstojnik
Klinike za psihijatriju Sveti Ivan:

Prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med.

Ravnatelj
Klinike za psihijatriju Sveti Ivan:

Doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, dr. med.


Poziv simpozija možete preuzeti OVDJE

Program simpozija možete preuzeti OVDJE


Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content