Sestrinstvo

Četvrtak, 06.10.2016.

“Netko blizu mene” (zdravstvena njega psihotičnog bolesnika) – stručno predavanje za medicinske sestre

U utorak  25. listopada 2016. godine u 14,00 sati u predavaonici „Dr. Mirko D. Grmek”, Petra Vrbek , bacc.med.techn.iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ održala je  stručno predavanje za medicinske sestre na temu: “Netko blizu mene” – zdravstvena njega psihotičnog bolesnika.

Sažetak predavanja:

Halucinacije su obmane senzorne percepcije u budnom i svjesnom stanju pacijenata, bez stvarnog podražaja iz okoline. Pacijenti opisuju da halucinacije nisu stvorene u njihovoj glavi već se efektivno produciraju u realitetu – izgledaju opipljivo, istinito i stvarno, kao da je “netko blizu njih”. Dolazak u bolnicu, u nepoznatu sredinu, među nepoznate ljude s kojima mora dijeliti sobu i bolesničke dane, osoblje koje ne poznaje, kod svakog pacijenta stvara osjećaj nelagode, neizvjesnosti i straha. Prisutnost halucinacija dodatno izaziva sumnjičavost, osjećaj napuštenosti i otuđenosti, otpor i nesuradljivost te osjećaj opasnosti. Često nam prijam pacijenata u bolnicu postaje rutina. Pitamo li se kada kako je psihotičnom pacijentu sa glasovima koji ga vrijeđaju, kako se osjeća kada mu oduzmemo ono najvažnije – slobodu? Osjeća li se poniženo i povrijeđeno ako to nije u stanju izreći?

Budući da je medicinska sestra prva osoba s kojom pacijent dolazi u kontakt, te s njim provodi najviše vremena njezine intervencije temelje se na opservaciji, prepoznavanju halucinatornog proživljavanja, zaštiti pacijenata i okoline od auto i hetero – agresije, poticanju pacijenata da verbalizira negativne osjećaje (strah, sram, krivnju, anksioznost) i motivaciji da što aktivnije sudjeluju u procesu liječenja. Sestra, kao isto tako “netko blizu pacijentu” treba biti njegova sigurnost i podrška što je važan segment u cjelokupnom zbrinjavanju i radu na psihijatriji.

Autor: Petra Vrbek, bacc.med.techn.

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje