Događanja

Nedjelja, 08.10.2023.

Svjetski dan mentalnog zdravlja i Europski dan borbe protiv depresije, 10. listopada 2023. godine

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2023. prilika je za ljude i zajednice da se ujedine pod temom “Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo” kako bi poboljšali znanje, podigli svijest i potaknuli akcije koje promiču i štite mentalno zdravlje svih kao univerzalno ljudsko pravo.

Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo za sve ljude. Svatko, tko god i gdje god bio, ima pravo na najviši mogući standard mentalnog zdravlja. To uključuje pravo na zaštitu od rizika za mentalno zdravlje, pravo na dostupnu, pristupačnu, prihvatljivu i kvalitetnu skrb te pravo na slobodu, neovisnost i uključivanje u zajednicu.

Dobro mentalno zdravlje ključno je za naše opće zdravlje i blagostanje. Ipak, jedna od osam osoba diljem svijeta živi s mentalnim zdravstvenim stanjima, što može utjecati na njihovo fizičko zdravlje, blagostanje, način na koji se povezuju s drugima i njihovu egzistenciju. Mentalna zdravstvena stanja također utječu na sve više adolescenata i mladih ljudi.

Imati mentalno zdravstveno stanje nikada ne bi smjelo biti razlog za uskraćivanje osoba za njihova ljudska prava ili isključivanje iz odluka o vlastitom zdravlju. Ipak, diljem svijeta, ljudi s mentalnim zdravstvenim stanjima i dalje doživljavaju širok raspon kršenja ljudskih prava. Mnogi su isključeni iz zajedničkog života i diskriminirani, dok mnogi ne mogu pristupiti mentalnoj zdravstvenoj skrbi koja im je potrebna ili mogu pristupiti samo skrbi koja krši njihova ljudska prava.

SZO i dalje surađuje sa svojim partnerima kako bi osigurala da se mentalno zdravlje cijeni, promiče i štiti, te da se hitno poduzmu mjere kako bi svi mogli ostvariti svoja ljudska prava i pristupiti kvalitetnoj mentalnoj zdravstvenoj skrbi koja im je potrebna.

Izvor: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2023

Klinika za psihijatriju Sveti Ivan Svjetski dan mentalnog zdravlja 10. listopada 2023. g. obilježiti će održavanjem predavanja za sve djelatnike i druge zainteresirane sudionike. Predavanja će se održati u prostoru Edukacijskog centra Klinike s početkom u 14.00 sati na temu:

  • WPA Akcijski plan 2023.-2026. – Predavač: Prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, dr. med., Predstojnik Klinike za psihijatriju Svet Ivan
  • Važnost grupe i psihodinamske grupne psihoterapije u kulturi i društvu narcizma ”Kako naše društvo i kultura nagrađuje Narcisa i možemo li drugačije” – Predavač: dr. sc. Sandra Caratan, dr. med., spec. psihijatrije

Također zdravstveni djelatnici Klinike imati će istaknutu ”Zelenu vrpcu” kao međunarodni znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i zdravstvene ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb, a koje se izravno bave mentalnim zdravljem, pripremili su brojne aktivnosti kojima će obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja i Europski dan borbe protiv depresije.

Aktivnosti molimo pogledajte ovdje

Izvor https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/dogadaji/obiljezavanje-svjetskog-dana-mentalnog-zdravlja-i-europskog-dana-borbe-protiv-depresije

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje