Novosti

Petak, 04.02.2011.

Peta obljetnica rada Centra za mentalno zdravlje u zajednici

Svečano je proslavljena peta obljetnica rada Centra za mentalno zdravlje u zajednici u Domu zdravlja Zagreb–Zapad, o čijem je osnutku u prigodnom programu govorio njegov ravnatelj mr. sc. Đim Pavičić, dr. stom. Proslavu su uveličali zamjenica gradonačelnika prof. Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar i pomoćnica pročelnika dr. Lidija Hrastić-Novak, koji su nadahnuto i stručno govorili o značaju rada Centra ne samo za psihijatrijsku zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja, nego i za cjelokupni sustav zdravstvene zaštite.

O ustroju Centra i njegovu radu čiji su sadržaj prevencija, dijagnostika, liječenje, rehabilitacija i ostale zdravstvene i granične aktivnosti, prisutne je upoznala njegova voditeljica dr. sc. Elizabeta Radonić. Samo u 2010. g. njegove je zdravstvene sadržaje koristilo 5.902 pacijenata svih dobnih uzrasta, što je potvrda učinkovitosti i humanosti modela organizacije psihijatrijske zaštite u zajednici čija je značajka i izravan pristup psihijatru bez uputnice što psihijatrijsku zaštitu čini lakše dostupnom, ali je – što je ne manje značajno, također i destigmatizira jer su centri za mentalno zdravlje smješteni izvan institucije tj. psihijatrijske bolnice. Logično je stoga upitati se koliko bi pacijenata psihijatrijsku zaštitu zatražilo po klasičnom modelu zaštite, što znači da bi morali uzeti uputnicu za specijalistički pregled i potom ići u psihijatrijsku bolnicu? Osnovano se može pretpostaviti da bi to mogao biti znatno manji broj od onog koji je tijekom 2010. g. došao u Centar za mentalno zdravlje u zajednici u Baštijanovoj ulici u Zagrebu. Koncept pak pristupa pacijentu je interdisciplinaran i timski, čiji su članovi psihijatar, prvostupnica sestrinstva, psiholog, socijalni radnik, radni terapeut, a prilagođeno potrebama konkretnog pacijenta i stručnjaci iz bliskih ili graničnih stručnih disciplina.

Centar kontinuirano surađuje sa Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež te Psihijatrijskom bolnicom ”Sveti Ivan” u provođenju preventivne, dijagnostičke, lječidbene i rehabilitacijske sastavnice programa psihijatrijske zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, u čemu stalno sudjeluju dječji psihijatar i psihijatar iz navedenih ustanova.

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje