Događanja

Ponedjeljak, 28.11.2022.

U Klinici za psihijatriju Sveti Ivan kreće Studij kreativne terapijeKlinika za psihijatriju Sveti Ivan  otvorila je vrata studentima Poslijediplomskog specijalističkog studija Kreativne terapije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji će pohađati nastavu upravo u Klinici.

„Klinika za psihijatriju Sveti Ivan danas je simbolično otvorila vrata studiju Kreativne terapije. Rado otvaramo vrata kreativnim terapijama koje na neki način mi već ovdje provodimo. Ovo je korak dalje za pacijente oboljele od psihičkih poremećaja u smislu implementiranja stručnog rada koji omogućava ova vrsta terapije, a u procesu poboljšanja komunikacije s oboljelima, te bolje realizacije terapijskih postupaka. Dakako, ovo je i mogućnost kako za našu Kliniku tako i za polaznike studija da razvijamo znanstvenu i edukacijsku djelatnost. Ovdje je velik broj pacijenata, 700 ih je svakodnevno, s velikim brojem različitih kliničkih slika. Nema bolje Klinike i nema bolje ustanove za usvajanje cijelokupnog znanja iz područja psihopatologije psihičkog poremećaja.“- izjavio je doc.dr. sc. Vladimir Grošić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

„Četvrta generacija studija Kreativne terapije pohađat će nastavu od veljače 2023.godine u Psihijatrijskoj Klinici Sveti Ivan. Miislimo da je to jedan dobar iskorak. Ovo je prvi jedinstveni studij kreativne terapije u Hrvatskoj. Iskustva su nam vrlo pozitivna. Oni koji su studij završili, već imaju svoje terapeutske prakse.“- rekla je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Iako se u Psihijatrijskoj klinici već 8 godina održavaju slični pristupi kreativnih terapija, ovo je prvi put da će unutar Klinike studenti imati priliku pohađati nastavu i na taj način provoditi dio teorije upravo s pacijentima.

„Iznimno smo ponosni da smo jedni od pionira razvoja modernih terapija. Ovo će svakako pomoći i našim pacijentima, ali će i omogućiti edukaciju novih kadrova, što je iznimno važno ne samo za zdravstveni sustav, već za cijelu Republiku Hrvatsku.“- rekao je prof. prim.dr.sc. Igor Filipčić, predstojnik Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.

„Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije ima četiri smjera- Art terapija, Muzikoterapija, Terapija pokretom i plesom i Dramaterapija. Studij se sastoji od tri kolegija: medicinski, terapeutski i umjetnički. Sinergijom sva tri kolegija zapravo je to naša kreativna terapija.“- objasnila je red. prof. art. Tatjana Bertok Zupković, voditeljica studija Kreativne terapije.

Na Poslijediplomski specijalistički studij mogu se prijaviti svi zainteresirani. Osim prijemnog ispita, uvjet je da osoba ima završen diplomski studij.

„U ovim kreativnim terapijama klijenti sami sudjeluju u svom izlječenju. Na ovaj način, psihoterapijskim korištenjem umjetničkih praksi, oni dobiju novu sliku samih sebe.“- rekla je doc. art. Sanela Janković Marušić, koordinatorica smjera Terapija pokretom i plesom.

„Art terapija je disciplina gdje koristimo elemente vizualne umjetnosti u terapijske svrhe. Način na koji radimo se bazira na činjenici da su zapravo traume smještene u vizualnom dijelu mozga. I onaj dio koji često nećemo ili nismo sigurni da li bi izgovorili ili nemamo načina za to, kroz neki oblik likovnosti nam izađe van. Na taj način otvaramo terapijske procese i onda ulazimo na brži i konkretniji način i to riješavamo.“- rekla je izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek, univ.spec.art.therap., koordinatorica smjera Art Terapija,

Tijekom studija studenti se osposobljavaju za rad s različitim populacijama djece, adolescenata i odraslih u okviru kliničke prakse pod supervizijom kao što su: rad s djecom i adolescentima s poremećajima u ponašanju, posebnim potrebama, ili psihičkim tegobama, rad s članovima disfunkcionalnih obitelji, rad s djecom i odraslima različitih dijagnostičkih kategorija psihičkih i/ili primarno tjelesnih bolesti s potrebom za psihosocijalom potporom (PTSP, ovisnost, onkološke ili druge kronične bolesti, traume itd), rad s populacijom treće dobi te ostalim specifičnim populacijama.


Više iz medija: 1 2 3 4 5 6 7


Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content