Sestrinstvo

Ponedjeljak, 17.07.2017.

“Psihoza kroz glazbu i književnost“ – stručno predavanje za medicinske sestre

U utorak  21. veljače 2017. godine u 14,00 sati u predavaonici novog objekta III kat ,Kristina Habuš , bacc.med.techn.iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ održala je  stručno predavanje za medicinske sestre na temu: “Psihoza kroz glazbu i književnost“.

Psihoza je težak emocionalni i mentalni poremećaj zbog kojega bolesnik može biti prilično ograničen za život u društvu.
“Psihotičan” je tradicionalni termin za veliko oštećenje ili gubitak testiranja realiteta, tj. nekoherentnu ocjenu percepcije i zaključaka o vanjskom realitetu, odnosno gubitak sposobnosti prosudbe realnosti.
Sinonim je za ozbiljno oštećenje socijalnog i personalnog funkcioniranja, karakteriziranog socijalnim uzdržavanjem i nesposobnošću promjene uloge.
Manifestira se i deluzijama, halucinacijama, konfuzijom, oštećenjem memorije, dezorganiziranim ponašanjem, agitacijom, inkoherentnim nerazumljivim govorom…

U susretu s psihotičnom osobom često ćemo čuti da on ili ona opisuje stvarnost koja se u potpunosti razlikuje od stvarnosti u kojoj se mi nalazimo: oni čuju glasove koje drugi ne čuju i mogu imati čulne doživljaje koje drugi nemaju. Neki se osjećaju proganjanima, misli su im kaotične, imaju nerješive nesporazume i neobjašnjive predstave. Za neke je psihoza poput osjećaja izgubljenosti i tada ih prožimaju jaki nemiri i anksioznost. U nekim slučajevima izraženo je i povlačenje iz realnog svijeta i prekid kontakta s njim. Psihotični pacijent u težnji da poboljša kognitivno funkcioniranje i stekne bolji uvid u svoje stanje koristi književna djela kao moguću uspješnu metodu postizanja bolje koncentracije i pamćenja. U tu svrhu i sami pišu kratke priče, pjesme, dnevnike i sl. Književnost im pomaže da lakše izraze svoje osjećaje, pogotovo kad su prisutni negativni simptomi bolesti, kada je afekt zaravnjen i kada je otežana verbalna komunikacija.

Glazbu vole koristiti kao umirujuću metodu ili potrebu da postignu poništenje- anihilaciju simptoma bolesti te najviše slušaju rock i metal glazbu. Kroz tu glazbu su najbliži iskustvu svoje bolesti, posebice u vidu pozitivnih simptoma psihoze; vidnih ili slušnih halucinacija.

Za usporedbu prikazat će se predstavnici glazbenog i literarnog miljea bliski preferencijama i ukusima psihotičnog pacijenta.

Autor: Kristina Habuš, bacc.med.techn.
Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“, Jankomir 11, 10090 Zagreb

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje