Sestrinstvo

Ponedjeljak, 17.07.2017.

“Psihoza kroz glazbu i književnost“ – stručno predavanje za medicinske sestre

U utorak  21. veljače 2017. godine u 14,00 sati u predavaonici novog objekta III kat ,Kristina Habuš , bacc.med.techn.iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ održala je  stručno predavanje za medicinske sestre na temu: “Psihoza kroz glazbu i književnost“.

Psihoza je težak emocionalni i mentalni poremećaj zbog kojega bolesnik može biti prilično ograničen za život u društvu.
“Psihotičan” je tradicionalni termin za veliko oštećenje ili gubitak testiranja realiteta, tj. nekoherentnu ocjenu percepcije i zaključaka o vanjskom realitetu, odnosno gubitak sposobnosti prosudbe realnosti.
Sinonim je za ozbiljno oštećenje socijalnog i personalnog funkcioniranja, karakteriziranog socijalnim uzdržavanjem i nesposobnošću promjene uloge.
Manifestira se i deluzijama, halucinacijama, konfuzijom, oštećenjem memorije, dezorganiziranim ponašanjem, agitacijom, inkoherentnim nerazumljivim govorom…

U susretu s psihotičnom osobom često ćemo čuti da on ili ona opisuje stvarnost koja se u potpunosti razlikuje od stvarnosti u kojoj se mi nalazimo: oni čuju glasove koje drugi ne čuju i mogu imati čulne doživljaje koje drugi nemaju. Neki se osjećaju proganjanima, misli su im kaotične, imaju nerješive nesporazume i neobjašnjive predstave. Za neke je psihoza poput osjećaja izgubljenosti i tada ih prožimaju jaki nemiri i anksioznost. U nekim slučajevima izraženo je i povlačenje iz realnog svijeta i prekid kontakta s njim. Psihotični pacijent u težnji da poboljša kognitivno funkcioniranje i stekne bolji uvid u svoje stanje koristi književna djela kao moguću uspješnu metodu postizanja bolje koncentracije i pamćenja. U tu svrhu i sami pišu kratke priče, pjesme, dnevnike i sl. Književnost im pomaže da lakše izraze svoje osjećaje, pogotovo kad su prisutni negativni simptomi bolesti, kada je afekt zaravnjen i kada je otežana verbalna komunikacija.

Glazbu vole koristiti kao umirujuću metodu ili potrebu da postignu poništenje- anihilaciju simptoma bolesti te najviše slušaju rock i metal glazbu. Kroz tu glazbu su najbliži iskustvu svoje bolesti, posebice u vidu pozitivnih simptoma psihoze; vidnih ili slušnih halucinacija.

Za usporedbu prikazat će se predstavnici glazbenog i literarnog miljea bliski preferencijama i ukusima psihotičnog pacijenta.

Autor: Kristina Habuš, bacc.med.techn.
Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“, Jankomir 11, 10090 Zagreb

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content