Događanja

Ponedjeljak, 10.06.2019.

Shizofrenija 360° – 2. hrvatska konferencija s međunarodnim sudjelovanjem obržana je 6. i 7. lipnja 2019. godine…

2. hrvatska konferencija s međunarodnim sudjelovanjem  Shizofrenija 360° održana je u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan“ u Zagrebu,  6 i 7. lipnja 2019. godine, a na sam Dan osoba s duševnim smetnjama. Ove godine konferenciju je posjetilo preko 300 sudionika koji su mogli slušati stručna predavanja više od 50 predavača iz Europe, susjednih zemalja i Hrvatske. Na predavanjima i radionicama raspravljalo se o novim mogućnostima liječenja i destigmatizaciji oboljelih od shizofrenije.

Konferencijom „Shizofrenija 360“ želi se unaprijediti kvaliteta liječenja i skrb bolesnika oboljelih od shizofrenije. Kroz raznovrsne programe konferencije omogućeno je  povezivanje interdisciplinarne zajednice znanstvenika i kliničara koji rade u području prevencije i liječenja psihotičnih poremećaja i shizofrenije. U sklopu programa razmjenjivala su se recentna iskustva, primjeri dobre prakse i međunarodne strategije te istraživale mogućnosti pokretanja novih zajedničkih međunarodnih istraživanja. Konferencijom je naglašena potreba edukacije oboljelih i njihovih obitelji te uključivanje u tim, a  kao najvažnije, ujedno i ravnopravne partnere u liječenju bolesti.

Ovo prigodom glavni organizator konferencije prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ izjavio je: ”Konferencijom „Shizofrenija 360“, prezentiranjem recentnih spoznaja te izazova u liječenju oboljelih od shizofrenije, dijeljenjem primjera dobre prakse kolega iz raznih zemalja, a posebno kolega iz regije, želimo istražiti mogućnosti unaprijeđena liječenja, kao i zajedničke suradnje. S tim ciljem u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan već smo implementirali najmodernije integrativne metode liječenja, personaliziranu farmakoterapiju, grupne, obiteljske i individualne oblike psihoterapije te sociorehabilitacijski model liječenja jedinstven na ovim prostorima, a čije ćemo zapažene rezultate predstaviti na konferenciji. Potaknuti nizom istraživanja povezanosti kroničnih tjelesnih bolesti i shizofrenije provedenih u našoj bolnici želimo ukazati na javnozdravstveni problem preuranjene smrtnosti oboljelih. Ujedno ćemo predstaviti i nova međunarodna istraživanja koja će naša bolnica provoditi u suradnji s drugim centrima iz Hrvatske i regije, a čiji cilj je daljnji napredak  u ranom prepoznavanju i integrativnom liječenju oboljelih. Također, želja nam je osvijestiti i senzibilizirat javnost na sve poteškoće s kojima se susreću oboljeli i njihove obitelji kako bi im svojom podrškom, razumijevanjem i prihvaćanjem omogućili što potpuniji oporavak i funkcioniranje u svim segmentima društva.”

Shizofrenija je bolest koja pogađa mlade ljude u  dvadesetima i tridesetima godinama u punom životnom zanosu te je iznimno važno otkriti i započeti liječenje što ranije kako bi rezultati liječenja bili što uspješniji.

Oboljeli su preplavljeni strahom i žive u svom imaginarnom svijetu. Ako se bolest ne liječi pravovremeno značajno remeti svakodnevno funkcioniranje bolesnika, osoba se emocionalno udaljava od najbližih, okolinu doživljava na promijenjen način, usamljuju se i ne funkcioniraju u društvenim, socijalnim i poslovnim odnosima. Danas je dokazano da osobe oboljele od shizofrenije žive deset do petnaest godina kraće od opće populacije. Preuranjena smrtnost posljedica je nepravovremenog prepoznavanja i liječenja uobičajenih kroničnih tjelesnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, respiratorne bolesti te karcinom. Unatoč svim ovim negativnim činjenicama koje prate ovu bolest te još uvijek iznimno izraženoj stigmi društva postoji mogućnost svjetlije budućnosti za oboljele. Ranim prepoznavanjem i optimalnim integrativnim liječenjem moguće je ostvariti značajni napredak prema oporavku oboljelih. U tu svrhu u psihijatrijskog bolnici Sveti Ivan koristi se integrativni model liječenja koji se temelji na suvremenoj personaliziranoj farmakoterapiji i psihoterapiji, te programima rane intervencije, edukacije bolesnika i obitelji, kao i programima zdravog življenja.

Konferencija se održavala pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i grada Zagreba.

Hvala Vam na posjeti, sudjelovanju i medijskoj pažnji!

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje