Sestrinstvo

Četvrtak, 18.02.2016.

Specifičnosti Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (primjena u praksi) – stručno predavanje za medicinske sestre

U utorak  15. ožujka 2016. godine  u 14,00 sati u predavaonici ”Dr. Mirko D. Grmek”, Daria Jagić, mag. iur. iz Psihijatrijske bolnice ”Sveti Ivan” održala je stručno predavanje za medicinske sestre na temu: „Specifičnosti Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (primjena u praksi)“

Sažetak predavanja:  

KLJUČNE RIJEČI: Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (ZZODS); prva psihijatrijskih bolesnika; osoba od povjerenja; prisilno zadržavanje i prisilni smještaj.

Trenutno važeći Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (ZZODS) objavljen je u Narodnim novinama, broj 76/14, a stupio je na snagu 1. siječnja 2015. godine donoseći i stvarajući nove izazove za sve osobe koje sudjeluju u liječenju i postupanju prema osobama s duševnim smetnjama. ZZODS-om su propisana temeljna načela, zaštita prava te uvjeti za primjenu mjera i postupanje prema osobama s duševnim smetnjama. Stupanjem na snagu važećeg ZZODS-a „osoba od povjerenja“ dobiva novo značenje pa tako  osoba od povjerenja u smislu ZZODS-a je osoba ovlaštena za davanje ili uskratu pristanka na određene medicinske postupke umjesto osobe koja ju je na to ovlastila obvezujućom izjavom. Osoba s težim duševnim smetnjama koja zbog tih smetnji ozbiljno i izravno ugrožava vlastiti ili tuđi život, zdravlje ili sigurnost, smjestit će se u psihijatrijsku ustanovu po postupku za prisilno zadržavanje i prisilni smještaj .

Razumijevanje osnovnih pojmova koji se spominju u ZZODS – u od ključne je važnosti za rad medicinskih sestara na psihijatrijskom odjelu. ZZODS između ostalog regulira prava pacijenata, ali i dužnosti, koliko pacijenta, toliko i njegove uže ili šire socijalne okoline. Poznavanje tih prava i dužnosti olakšava medicinskim sestrama zbrinjavanje pacijenata prema principima holističkog pristupa.

Daria Jagić, mag. iur.

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content