Sestrinstvo

Srijeda, 03.02.2016.

Suicidalnost kod bolesnika oboljelih od PTSP – a, stručno predavanje za medicinske sestre (16.02.2016.)

U utorak  16. veljače 2016. godine  u 14,00 sati u predavaonici ”Dr. Mirko D. Grmek”, Iris Topolić, bacc.med.techn.  iz Psihijatrijske bolnice ”Sveti Ivan” održati će stručno predavanje za medicinske sestre na temu: „Suicidalnost kod bolesnika oboljelih od PTSP – a“.

Suicidalnost ili tzv.samoubojičko ponašanje  je staro koliko i čovječanstvo. Suicidi najčešće nastaju kao  posljedica duge akumulirane agresivnosti tj.one agresivnosti koje ne mogu naći put prema izlazu u  okolinu, prema nekome ili nečemu pa se realiziraju unutar same osobe što na kraju rezultira  autoagresijom tj.samoozljeđivanjem ili samoubojstvom. Rizični čimbenici za suicidalno ponašanje su  primarni (psihijatrijski čimbenici), sekundarn  (psihosocijalni) te tercijalni (demografski čimbenici)

Statističko-epidemiološka istraživanja u psihologiji,psihijatriji i suicidologiji su došla do značajnih teza čimbenika siucidalnog rizika. Među mnoštvom čimbenika u današnje vrijeme treba izdvojiti nezaposlenost koja iz dana u dan uzima “nove žrtve”,a tako i “stvara”potencijalno samoubilačko ponašanje.Uprvo radi  novih valova društvenih promjena i povećanja stope nezaposlenosti u Svijetu pa tako i u Hrvatskoj,velika je vjerojatnost  pojavljivana sve većih anomičnih samoubojstava. Anomična samoubojstva se pojavljuju onda kada dođe  do naglih promjena u poziciji osobe u odnosu na društvenu zajednicu.

U društvu postoje dosta netočnih pretpostavka o problemima suicida. Neki od tih zabluda su i te da osobe  koje govore o samoubojstvu ga ne bi počinile, da se samoubojstvo događa najčešće bez upozorenja itd.

Protiv zabluda se medicinski djelatnici bez obzira kojim se dijelom medicine bave, trebaju boriti te širenjem istinitih informacija utjecati na eventualno smanjenje suicidalnog ponašanja. Smatra se da se o temi suicidalnosti treba otvoreno razgovarati i educurati kako bi se smanjio strah I povećala uspješnost ranog prepoznavanja, stoga je cilj ovog predavanja predavanja prikazati stvarne čimbenike koji djeluju na suicidalnost bolesnika oboljelih od PTSP – a i specifičnu ulogu medicinske sestre u ranom prepoznavanju istih i prevenciji suicidalnog ponašanja. POGLEDAJTE PREZENTACIJU.

Iris Topolić, bacc.med.techn.

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content