Događanja

Nedjelja, 10.09.2023.

Svjetski dan prevencije suicida 2023.

Dana 10. rujna 2023. godine Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje obilježit će zajedno s građanima Svjetski dan prevencije suicida na Cvjetnom trgu (Trg P. Preradovića) u središtu Zagreba.

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj izvršilo je suicid 529 osoba, a u Europskoj uniji izvršeno je ukupno čak oko 46.000 suicida. U spomen na sve te preminule osobe bit će upaljene svijeće (lampioni) i bit će predočeno 46.000 europskih zvjezdica na 46 ploča (po tisuću zvjezdica na svakoj ploči). Cilj je te akcije vizualno upozoriti na velik broj osoba koji svake godine izvrše samoubojstvo u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Akcija će početi u 17:30 sati, a trajat će do 21:00, kad će upaljene svijeće biti vidljive u noći.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti o problemu suicida. Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije samoubojstava i depresije u Republici Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama.

Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr

Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr. Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje okuplja 19 udruga iz svih dijelova Republike Hrvatske, od Dubrovnika preko Zagreba do Vukovara.

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Hrvatskoj su tijekom prošle godine od ukupno 529 osoba, žene izvršile 128, a muškarci 401 samoubojstvo. U dobnim skupinama od 0 do 25 godina (djeca i mladi) bilo je 38 izvršenih suicida, što je porast od 52% u odnosu na prethodnu godinu. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope. Od svih dobnih skupina najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42 izvršena samoubojstva, čime je prestigla PU osječko-baranjsku, koja je godinu ranije držala drugo mjesto (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2022. godini).

IZVOR: https://mentalnozdravlje.zagreb.hr/dogadaji/svjetski-dan-prevencije-suicida-2023/

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje