Sestrinstvo

Četvrtak, 12.05.2016.

Svjetski dan sestrinstva: 12.05.2016. godine

Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju 12. svibnja u spomen na rođendan Florence Nightingale, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, koja je sestrinstvo oformila kao priznatu profesiju. To je jedan od najznačajnih događaja na području sestrinske profesije. Iz njezinog sveobuhvatnog i bogatog iskustva zastupala je stav da sve sestre trebaju stalno održavati i unapređivati svoju efikasnost, snagu, suosjećajnost i brižnu praksu. Taj pristup je ona nazvala „Zdravlјe sestrinstva“.

Danas medicinske sestre i tehničari aktivno sudjeluju u projektima i znanstveno istraživačkim radovima, što je unazad nekoliko godina bilo nezamislivo. Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN), kao najveća sestrinska organizacija, svake godine poziva medicinske sestre da se suoče sa problemima u sestrinstvu.

U zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske hrvatsko sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite, kako pojedinca tako i cijele zajednice. Sestrinstvo kao profesija pod utjecajem je brojnih promjena. Iako je zadnjih godina učinjeno mnogo, postoji još mnogo toga za odraditi. Prioritet je školovanje na dodiplomskom studiju te povećanje broja zaposlenih medicinskih sestara. Potreba za znanstvenim pristupom u sestrinstvu i provođenjem istraživanja u području zdravstvene njege, poboljšati će kvalitetu zdravstvene njege. Na taj način povećati će se sigurnost i zadovoljstvo naših krajnjih korisnika, a to su naši pacijenti.

Međunarodni dan sestrinstva je prilika da se ovim vrijednim zdravstvenim djelatnicima još jednom zahvalimo na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content