Događanja

Ponedjeljak, 28.11.2022.

Umjetnost i psihijatrija – Suradnja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Klinike za psihijatriju Sveti Ivan stara već više od deset godina

Suvremeni pojedinac u  današnjoj popularnoj  kulturi uspostavlja  odnose s  drugima  i  okolinom na verbalnoj, vizualnoj, taktilnoj, kinestetičkoj i auditivnoj razini. Obzirom da je popularna kultura dominantno vizualna, osoba prvenstveno komunicira slikom. Stoga je terapija likovnom i/ili vizualnom umjetnošću izrazito pogodna u bolničkom okruženju jer prenosi način komunikacije iz svakodnevice te koristi terapijski učinak umjetnosti.

Važnost terapije umjetnošću prepoznata je i u svakodnevnom radu u našoj Klinici i primijenjena potrebama i mogućnostima izražavanja pacijenata od prijamnih odjela, Dnevnih bolnica do vanbolničkih pacijenata kroz Klub Zajedno.

Suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti započela je prije  deset godina prvo kroz projekt u sklopu Dnevne bolnice RIO te se nastavila  s pacijentima u Klubu pacijenata Zajedno kroz projekt „Svijet i ja, ja i svijet“ u kojem su u likovnoj terapiji kvalificirani i supervizirani studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, vodili grupe likovne terapije te organizirali brojne izložbe radova polaznika, kako na Klinici, tako i na samoj Akademiji. Danas je ta suradnja doprinijela inkorporaciji terapije umjetnošću kao  neizostavnog dijela terapijskog programa u sklopu prijamnih odjela naše Klinike, Dnevnih bolnica i Kluba pacijenata u kojem se terapija umjetnošću koristi za nastavak liječenja pacijenata u izvanbolničkim uvjetima.  

Dugogodišnja uspješna suradnja okrunjena je provođenjem zajedničke nastave  kroz izborni predmet „Uvod u likovnu terapiju“,  koji se provodi od 2020. god. i  putem kojeg se studentima Akademije likovnih umjetnosti nudi prilika da dođu u našu ustanovu i prisustvuju grupama likovne terapije te umjetničkim procesima koji se nude u sklopu programa naših odjela i dnevnih bolnica.Suradne ustanove

Adresa

Jankomir 11, pp 68,

10 090 Zagreb

Telefon

01 3430 000

Naručite se ovdje
Skip to content